10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Σύγκριση χειρουργικής θεραπείας του διαβήτη τύπου 2 και συντηρητικής παρέμβασης. Tεκμηριωμένη Ιατρική(Evidence-based Medicine)

Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Obesity Surgery(Mάρτιος 2014, 24:437-455) τεκμηριώνεται με τον καλύτερο τρόπο η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές κάνοντας ανασκόπηση όλης της βιβλιογραφίας σχετικά με την αντιμετώπιση του διαβήτη, ανέλυσαν συνολικά 16 μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 10 χρόνια(Δεκ. 2004-Ιουν 2013).

Η χειρουργική μέθοδος ήταν γαστρικό bypass(γαστρική παράκαμψη) σε ποσοστό 69%, γαστρικός δακτύλιος 25% και γαστρικό μανίκι σε μικρότερο ποσοστό.

Η συντηρητική παρέμβαση περιελάμβανε απώλεια βάρους με περιορισμό θερμίδων, παρέμβαση στον τρόπο ζωής και αντιδιαβητικά φάρμακα.

Οι ασθενείς σε όλες τις μελέτες είχαν κατά μέσο όρο ηλικία 47 έτη, ΒΜΙ(Δείκτη Μάζας Σώματος) 40 και επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 8%.

Όσοι υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση έχασαν κατά μέσο όρο το 75% του πλεονάζοντος βάρους, ενώ με στην άλλη ομάδα που δεν χειρουργήθηκαν η απώλεια ήταν 11%.

Ο διαβήτης, στο 63% αυτών που χειρουργήθηκαν, υποχώρησε εντελώς και δεν χρειάζονταν πλέον φαρμακευτική αγωγή. Αντιθέτως, μόνο στο 15% αυτών που δεν χειρουργήθηκαν παρατηρήθηκε υποχώρηση του διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας φαίνεται να αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου αφού διαρκούν για πάνω από 14 χρόνια, ενώ σε όσους έχουν ΒΜΙ<35 τα αποτελέσματα διαρκούν για πάνω από 18 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι σε μακροπρόθεσμη βάση μόνο 1-3% των ατόμων με παχυσαρκία τύπου Ι(ΒΜΙ 30-35) θα κατορθώσει να διατηρήσει την απώλεια βάρους που πέτυχε με δίαιτα και να έχει φυσιολογικό βάρος. Ένα σημαντικό τμήμα αυτών των ατόμων είναι σε προδιαβητική κατάσταση και αργά ή γρήγορα θα αναπτύξει διαβήτη. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωριστούν έγκαιρα τα  άτομα αυτά που είναι σε προδιαβητική κατάσταση και έχουν παχυσαρκία τύπου Ι(περίπου έχουν 15-25 επιπλέον κιλά από το φυσιολογικό βάρος). Η αντιμετώπιση με χειρουργική μέθοδο είναι τεκμηριωμένο πλέον ότι συμβάλει στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη.

επιστροφή