Η οικονομική κρίση και ο αθλητισμός του καναπέ οδηγούν σε εκτίναξη της παχυσαρκίας ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο της παχυσαρκίας με πείνα. Είναι ένα φαινόμενο που πρωτοεμφανίστηκε στις φτωχογειτονιές της Αμερικής και φαίνεται πως εγκαθίσταται για τα καλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή στις δυτικές κοινωνίες η φτώχεια δεν οδηγεί στον υποσιτισμό ή στην πείνα, αλλά στο κακής ποιότητας φαγητό, που χορταίνει φθηνά και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά στην παχυσαρκία.
Σε επιβεβαίωση των παραπάνω έρχονται τα ευρήματα από μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας. Στη μελέτη που έγινε το 2012, προσδιορίστηκε το ποσοστό παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 8-10 ετών. Βάρος πάνω από το φυσιολογικό είχαν το 36% των μαθητών και το 37% των μαθητριών. Παχύσαρκα βρέθηκαν το 14% των αγοριών και το 13% των κοριτσιών. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά με αντίστοιχα του 2003, το ποσοστό παχυσαρκίας στα αγόρια έχει διευρυνθεί από το 9% το 2003 στο 14% και στα κορίτσια από το 6% στο 13%.
Η τάση αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί μια έκφραση της γενικότερης στροφής προς την κακή διατροφή. Ο κόσμος προσπαθεί να τραφεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Αγοράζει ένα σάντουιτς το μεσημέρι και ένα σουβλάκι το βράδυ, μπουκώνεται και με τηγανητές πατάτες και χορταίνει την πείνα του.
Η αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στην κακή διατροφή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την ελλιπή άσκηση των παιδιών. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην μη ανανέωση εγγραφής των παιδιών τους σε αθλητικούς συλλόγους. Στις μεγαλουπόλεις ιδιαίτερα, τα παιδιά δεν βγαίνουν έξω, κυριαρχεί η φθηνή διασκέδαση με τηλεόραση στο σπίτι, συνοδεία παχυντικών φαγητών.
Η ελλιπής άσκηση των παιδιών ουσιαστικά αποτελεί αντανάκλαση της ελλιπούς άσκησης των ενηλίκων. Τα παιδιά έχουν τα πρότυπα τους. Οι Έλληνες είναι περισσότερο αθλητές του καναπέ ή προτιμούν την καφετέρια. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωβαρόμετρου(Νοε-Δεκ 2013) η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες όπου οι πολίτες γυμνάζονται λιγότερο ή καθόλου.
Στην ερώτηση «πόσο συχνά αθλείστε» η απάντηση «δεν αθλούμαι καθόλου» αφορούσε το 59% των Ελλήνων. Είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες όπου την ίδια απάντηση έδωσε το 9-15%, στην ίδια θέση με Ιταλία, Ρουμανία και Πορτογαλία(60%, 60% και 64% αντίστοιχα) και σε καλύτερη θέση σε σχέση με Βουλγαρία και Μάλτα(78% και 75% αντίστοιχα). Το παρήγορο είναι ότι 4 έτη πριν, το αντίστοιχο ποσοστό της Ελλάδος ήταν 67%. Υπάρχει τουλάχιστον μια μικρή βελτίωση.
Στην ερώτηση «πόσο συχνά κάνετε ήπιες φυσικές δραστηριότητες όπως ποδήλατο, χορός, κηπουρική το 49% των Ελλήνων απάντησε «ποτέ», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία και Δανία είναι 5%.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το μήνυμα για τη σημασία της άθλησης στην υγεία του καθενός δεν έχει περάσει ακόμη σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Σε ότι αφορά τις νεαρές ηλικίες, ο συνδυασμός κακής διατροφής και υποβάθμισης της φυσικής άσκησης και γυμναστικής στα σχολεία θα οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε μια υγειονομική βόμβα που θα σκάσει στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει για την ώρα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης ή τουλάχιστον ενημέρωσης. Όταν μιλάμε για νεαρές ηλικίες θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι 40% των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ως ενήλικες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εφήβους είναι 70%.
επιστροφή