Βιογραφικό
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ, FRCS(Ed)
Μελος του Βασιλικού Κολλεγίου των χειρουργών του Εδιμβούργου
Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Mέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χειρουργών Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Νόσων
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης (1988). Το μεγαλύτερο τμήμα της ειδικότητας στη Γενική Χειρουργική πραγματοπιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία(FRCS, 1996) και το υπόλοιπο τμήμα στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Τίτλος ειδικότητας το Νοέμβριο 1999.
Στη συνέχεια επιστημονικός συνεργάτης στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσ. Θεσσαλονίκης και επιμελητής(Registrar) στο τμήμα μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Manchester Royal Infirmary, Manchester, UK.
Από το Σεπτέμβριο 2000 εργάζομαι ως Χειρουργός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το Φεβρουάριο 2003 και για διάστημα 2 μηνών εκπαίδευση στη Χειρουργική Ογκολογία και στο ενδορθικό και λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα καθώς και στη σταδιοποίηση και αντιμετώπιση των όγκων του πεπτικού στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας Robert Roessle Klinik, Berlin, Germany.
Τον Ιούνιο 2003 έγινε δεκτή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η Διδακτορική Διατριβή με θέμα "Η επίδραση του ανοσοκατασταλτικού mycophenolate mofetil στις αναστομώσεις του εντέρου" και τον Οκτώβριο 2003 αναγορεύθηκα διδάκτωρ του ΑΠΘ.
Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με τη χειρουργική παχυσαρκίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αριθμό περιστατικών περίπου 1970(Δεκ 2013) και με επιστημονική συμμετοχή σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια τα τελευταία 8 χρόνια.
Μετά από εμπειρία 10 ετών, οι επεμβάσεις που πραγματοποιεί η ομάδα μας για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και των μεταβολικών νόσων, είναι ο γαστρικός δακτύλιος και η γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης.
Ο γαστρικός δακτύλιος είναι η ασφαλέστερη επέμβαση και μερικές φορές συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή, ομφαλοκήλη, διαφραγματοκήλη, βουβωνοκήλη, κύστη ωοθήκης και κοιλιοπλαστική, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς.
Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι, 7-8 έτη μετά την επέμβαση, ένα ποσοστό ασθενών της τάξης του 20-25% αποτυγχάνει να χάσει το επιθυμητό βάρος ή επανακτά σημαντικό μέρος του απωλεσθέντος βάρους ή παρουσιάζει προβλήματα, όπως σοβαρού βαθμού παλινδρόμηση, προβλήματα που απαιτούν την αφαίρεση του δακτυλίου.
Συνήθως πρόκειται για ασθενείς που δεν είναι συνεπείς στη μετεγχειρητική παρακολούθηση, καταναλώνουν πολλά γλυκά, εξακολουθούν να έχουν καθιστική ζωή και επίσης παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την απώλεια βάρους με το δακτύλιο. Τέτοια προβλήματα είναι η έντονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, διατροφικές συνήθειες όπως το τσιμπολόγημα και ο πολύ υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος.
Με βάση αυτή την εμπειρία και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το προφίλ του κάθε ασθενούς, η γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης προσφέρεται ως εναλλακτική λύση είτε ως αρχική επέμβαση(σε όσους με βάση τα προαναφερθέντα έχουν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν αποτυχία στην απώλεια βάρους) είτε ως επέμβαση 2ου σταδίου μετά την αποτυχία του δακτυλίου ή ακόμη και μετά από αποτυχία της επέμβασης γαστρικό μανίκι.